Tuesday, February 14, 2012

Several Ways to Protect the Environment

Our planet is changing. We need to do something beneficial for a better environment and we all have to do that. Everyone should have the responsibility to keep the environment safe from damage. There are several lists of ways on how to protect our environment. So read it on and do your part :)

don't drop litter- Litter can end up in rivers and block drains, or in the sea and be eaten by fish. Other than that, some litter will stay around for thousands of years!
-throw your rubbish in the dustbin, not beside the dustbin-

on your bike- Instead of taking the car, get your bicycle out or take the 'shoelace express' which is known as walking.

pleasing product- Many household cleaning products contain harmful chemicals which are washed down the drain. So encourage yourself to buy Eco-friendly products or even make your own from natural substances such as vinegar and lemon juice. 

be more alert- If you spot pollution, such as oil on the beach, report it to the local council. If you suspect a stream is polluted, report it to the Environment Agency.

save trees- Save trees by recycling your own paper. Paper with a clean side can be made into notepads with a simple staple or a hole to tie a piece of string. These are great for doodles and notes. Besides that, if you are buying paper, buy recycled paper. 
fashion statement- Give any unwanted clothes to those people who need some help from us such as orphanage or homeless families. By helping them, at least we can reduce any unwanted clothes at our home.

no plastic bag- If you can carry your shopping home without a bag, then carry it home. But then if you can't, why not bring a bag that already have with you.
-Re-using bags is the cool way to shop!-

Good environment is my priority
Jufa zyha

PLANTS AND TREES: environmental pollution

Air Pollution

trees killed by acid rain

  • Acid rain can kill trees, destroy the leaves of plants, can infiltrate soil by making it unsuitable for purposes of nutrition and habitation.
  • Ozone holes in the upper atmosphere can allow excessive ultraviolet radiation from the sun to enter the Earth causing damage to trees and plants.
  • Ozone in the lower atmosphere can prevent plant respiration by blocking stomata (openings in leaves) and negatively affecting plants’ photosynthesis rates which will stunt plant growth. Ozone can also decay plant cells directly by entering stomata. 

 Water Pollution

  • May disrupt photosynthesis in aquatic plants and thus affecting ecosystems that depend on these plants.
  • Aquatic plants may absorb pollutants from water (as their main nutrient source) and pass them up the food chain to consumer animals and humans.
  • Plants may be killed by mud from construction sites as well as bits of wood and leaves, clay and other similar materials.  
  • Plants may be killed by herbicides in water; herbicides are chemicals which are most harmful to plants.
Soil Pollution
  • May change plant metabolism and reduce crop yields
  • Trees and plants may absorb soil contaminants and pass them up the food chain  
contaminants soil

In some cases, no plants will grow in contaminated soil

Good environment is my priority
Jufa zyha

Human Impact on the Natural Environment

Natural environment is of crucial importance for social and economic life. We use the living world as
  1. a resource for food supply
  2. an energy source
  3. a source for recreation
  4. a major source of medicines
  5. natural resources for industrial products
In this respect the diversity of nature not only offers man a vast power of choice for his current needs and desires. It also enhances the role of nature as a source of solutions for the future needs and challenges of mankind.

Good environment is my priority
Jufa zyha

Sunday, January 15, 2012

Cintailah Alam Sekitar

Alam sekitar memainkan peranan yang penting dalam kehidupan harian kita. Alam sekitar yang tidak tercemar memberikan kita satu suasana yang selesa dan menyamankan. Di samping memberi keselesaan kepada manusia, ia juga sedikit sebanyak akan menjejaskan aktiviti-aktiviti pembangunan negara sekiranya alam sekitar di negara kita tidak dijaga dengan baik.
         Antara kepentingan alam sekitar:
  • Kesihatan manusia terjamin
  • Tarikan pelancong asing
  • Pembekalan udara yang segar
  • Ekosistem yang stabil
  • Habitat hidupan darat dan air terpelihara
  • Mengelakkan kepupusan

    Kemusnahan alam sekitar diakibatkan oleh pelbagai pihak. Sektor perindustrian dan sektor pertanian yang merupakan sektor terpenting di negara kita turut menyumbang dalam kemusnahan alam sekitar.
    Antara punca-punca kelemahan alam sekitar ialah:
    • Penggunaan baja kimia dan secara berlebihan
    • Penebangan pokok-pokok secara berleluasa
    • Pembakaran terbuka
    • Pembebasan gas-gas seperti gas karbon monoksida, karbon dioksida, sulfur oksida, hidrokarbon dan lain-lain.
    • Pengeluaran sisa-sisa bahan toksik yang berbau busuk
    • Pembuangan sisa-sisa toksik

    Alam sekitar yang sedang mengalami kemusnahan telah membawa banyak kemudaratan kepada manusia dan hidupan tidak kira hidupan di darat ataupun di air.
    Antara kesan-kesannya ialah:
    • Pencemaran udara dan jerebu
    • Fenomena hujan asid
    • Pencemaran bau
    • Pencemaran air
    • Kemusnahan hidupan akuatik
    • Peningkatan suhu sekitar/pemanasan setempat
    • Keracunan
    • Hakisan tanah dan banjir
      • Jufa Zyha

A Healthy Lifestyle ^^v

You hear a lot about living a healthy lifestyle, but what does that mean?

 In general, a healthy person doesn't smoke, always at a healthy weight, eats healthy and exercises. Sounds simple, doesn't it? 

The trick to healthy living is making small changes...taking more steps, adding fruit to your cereal, having an extra glass of water...these are just a few ways you can start living healthy without drastic changes. 

So now, I'll show you several simple ways to live a healthy lifestyle which I got the information from about.com

          Simple Ways To Move Your Body:
  • Turn off the TV. Once a week, turn off the TV and do something a little more physical with your family. Play games, take a walk...almost anything will be more active than sitting on the couch.
  • Walk more. Look for small ways to walk more. When you get the mail, take a walk around the block, walk on evening for an extra outing each day or walk on your treadmill for 5 minutes before getting ready for work.
  • Do some chores. Working in the garden, raking leaves, sweeping the floor...these kinds of activities may not be 'vigorous' exercise, but they can keep you moving while getting your house in order.
  • Pace while you talk. When you're on the phone, pace around or even do some cleaning while gabbing. This is a great way to stay moving while doing something you enjoy.
    cycling with our family
    Eating Well:
    • Sneak in more veggies. Add them wherever you can. For examples add tomato on your sandwich, peppers on your pizza, or extra veggies in your pasta sauce. Keep pre-cut or canned/frozen veggies ready for quick snacks.
    • Switch your salad dressing. If you eat full-fat dressing, switch to something lighter and you'll automatically eat less calories.
    • Eat low-fat or fat-free dairy. Switching to skim milk or fat free yogurt is another simple way to eat less calories without having to change too much in your diet.
      Hope you enjoy reading this entry :)
      the more you do, the healthier you'll be!
      Jufa Zyha

Tuesday, March 29, 2011


tibe tibe terasa nak post pulak. kesian blog aku ni. dah berhabuk habuk pn. menangis hari hari mintak aku update dia. dia ckp segan dgn blog lain. *ok, dah dah la tu jupa..stop merepek.

motif post kali ni sebenar nye nak mintak maap sebab tak rajin update blog. aku mmg tak rajin dan malas nak tgk dan bukak blog. kadang kadang je. tu pn sebab nak bce blog orang lain. facebook suruh aku stay dgn dia je, tak bagi curang dgn bende lain. *jahat jahat. tp skg dah agak bosan la dgn fb, so sebab tu jugak aku menge-post kat sini utk hilangkan bosan.


Monday, March 21, 2011

this is not the end...kah?

location: bilik yg terbaik lahh, rumah sendiri
time: 1:34 a.m.

setelah meredah hujan malam ribut petir sampai jugak aku kat batu pahat yg dah nak maju sikit. *hiperbola je tu. benda pertama yg aku nak buat ble tbe kat rumah mestilah pergi bilik aku. I rindu you tauuu. btw secara official nye aku dah abis asasi TESL kat uitm lendu. sob..sob..sob.. :'(

ok lah nak sedih lame lame pn takde guna jugak. nak tak nak kene kuar dari lendu tu sebelum kene halau dgn pak guard uitm. thank you lahhh pak cik dan mak cik guard, abg dan kakak cafe, mak cik cleaner kat fatimah *tiap tiap pagi jumpe kat toilet kot, lecturer lecturer tesl and students yg ade kat sane. anda semua memang terbaik lahh. tapi kalau kene kutuk2 tu biasa lah kan.

honestly aku ckp sem 2 lagi syok drpd sem 1. aku rse sem one aku macam patung je. susah benar nak bercakap. pemalu la konon konon. tapi sem two dah advance sikit (sikit je tak byk pn). boleh la setakat jadi macam patung yg boleh bercakap. boleh lah kalau nak ajak berbual. *annoying gle jufa ni kan? a few things yg aku pernah dan wajib buat sebagai student:
1. pergi kelas  (even dpt L pn, tetap dtg jugak tau)
2. tak tido malam siapkan assignment (procrastinate)
3. beli dadih kat fatimah (selalunye hutang je)
4. final drama (padahal 2 scene je pn)
5. dinner asasi tesl
6. final exam
7. overnight (sumpah penat tp still ok beb!)

next aku nak cite pasal member yg sama sama tersangkut kat tempat yg sme. satu satu nye kawan plkn yg ade kat lendu ni. tak tak aku tipu je, ade lagi yg lain sebenar nye tapi diorg buat tak tau je, so aku pn buat tak tau je lah. manusia ini aku ckp nme dia ni pelik tp dia tak nak ngaku. beliau kata nme nye unik lah bukan pelik. fine lahh nme kau memang unik pn nme aku je yg pelik kan zacky. walaupun dapat kenal kau sekejap je, tapi  aku tetap suke jd kawan kau ^^ haha. kau dah la suke panggil aku skeleton bergerak =.='. tp takpe aku tak kisah pn. btw next time je lah kite lunch same2 ye *sampai aku dah balik tak sempat pn. HAHA. member sekolah aku bani (selalu jugak la terserempak dgn kau kan), ghalik (call aku mintak cheer tp aku tau kau mesti tak gune pn kan cheer tu), mira (jiran kolej dgn aku), syuk (susah gile nak nampak muka kau), popo (M.I.A), ilyas (mintak maaf lah tak dpt jumpe kau sebelum aku balik). pape pn good luck final exam kat korang :)

cuti enam bulan aku nak
1. dapat kan P.dah lame mengidam ni.
2. keje cari duit.tu pn kalau mak bagi.macam rajin je
3. berfoya foya dgn anda anda sekalian
4. tambah kan berat badan.biar gemuk takpe jgn kurus
5. BELAJAR MASAK.paling penting ni.boleh jd isteri mithali

tak tau dah nak cite ape pasal tesl dgn melaka nie. tgk gambar gambar je lah ye.

dua org roommate aku yg agak gile
PI020 2B

aku yg gila dan lagi sorg roommate yg garang
PTSL 1C (sory tak semua ade)

 berblog sambil ditemani adik yg paling bongsu..NODD